Stłuczka - sprawca wymusił pierwszeństwo i uciekł

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michal_suchy
    Drive
    • 2009
    • 89
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Nie chodzi o wciskanie komuś kitu bo auto raczej będzie na dożywocie w rodzinie. Chodzi o to ze przy lakierowaniu trzeba cieniować sąsiednie elementy i z tego robi się już 4 elementy lakierowane. Do tego kolor to srebro i według lakierników trudno się dobiera idealny odcień, na placu stał vw polo o tym samym kodzie lakieru i odcień w oryginale miał inny niż ja. Idealna sprawa według mnie jest poszukanie na szrocie błotnika w kolorze moim i podmianka. Sprawa na teraz to ba jaka kwotę można się zgodzić z TU.

Komentarz

• dankat
      Classic
      • 2010
      • 33

Zamieszczone przez michal_suchy
      Chodzi o to ze przy lakierowaniu trzeba cieniować sąsiednie elementy i z tego robi się już 4 elementy lakierowane. Do tego kolor to srebro i według lakierników trudno się dobiera idealny odcień, na placu stał vw polo o tym samym kodzie lakieru i odcień w oryginale miał inny niż ja. Idealna sprawa według mnie jest poszukanie na szrocie błotnika w kolorze moim i podmianka. Sprawa na teraz to ba jaka kwotę można się zgodzić z TU.
      1.Czy trzeba cieniować to się dowiesz dopiero po dorobieniu koloru.
      2.Nigdy nie znajdziesz tego czego szukasz na szrocie. Będzie zderzak w kolorze o tym samym numerze i to wszystko. Ale uwierz nie będzie pasował.

Komentarz

• schwung
        Classic
        • 2011
        • 15

Jestem właśnie na etapie likwidacji szkody w mBanku (z OC sprawcy). Wgnieciony błotnik wycenili na 670zł - przy czym w ASO stwierdzili, że przy grafitowym metaliku na 100% trzeba będzie cieniować też drzwi i może nawet maskę. To już 3 elementy malowane, a auto nie ma nawet roku. Koszt całej robcizny i nowych oryginalnych części to około 2000zł. Obecnie czekam na wycenę prostowania oryginalnego błotnika (na szczęście jest tylko delikatnie zarysowany). Nawet w najlepszej lakiernii lakier będzie położony grubiej niż w fabryce. Także na mierniku wyjdzie to zawsze.
        Octavia II L&K 1.8TSI DSG

Komentarz

• shado
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 5315
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

NO to powodzenia z mbankiem. Będzie Ci potrzeba dużo szczęścia i cierpliwości
          BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• b707
            L&K
            S_OCP Member
            • 2006
            • 1272

Shado... Tak jest z każdym ubezpieczycielem. Ja od kwietnia bujam się z Wartą o prawie 7 tys. Najpierw wszystko było ok a jak zakwestionowałem użycie części alternatywnych (najgorszej tandety) to zaczeli się wykręcać "brakiem korelacji szkód" i odmówili wypłaty odszkodowania.

U ciebie mieszają lewą z prawą. A u mnie zrobili "zestawienie graficzne uszkodzonych pojazdów"... tylko że sprawcy stał na ulicy a mój wisiał z kołami w powietrzu na podnośniku.

IMHO nie warto się bawić w pisma tylko od razu skierować sprawę do sądu, bo i tak cokolwiek do nich napiszesz to się tym "podetrą" i dopiszą to co wcześniej. Oni chyba tam premie dostają gdy uda im się nie wypłacić odszkodowania.

Zastanawiam się też czy Ci ich "rzeczoznawcy" maja jakieś wykształcenie w tym kierunku. Bo mój albo był idiotą... albo sporo mu zapłacili by sklecił takie bzdury.
            pzdr
            Adam

Komentarz

• kbjanek
              Rider
              • 2009
              • 381

temat przeczytalem uwaznie i dziekuje Panowie,
              wlasnie wyleczylem sie z chcei ubezpiecznie mieszkania w mBanku,
              zakupuje w przyszlym miesiacu kamerke do auta,
              ze wszystkim wracam do PZU,
              moze nie sa rozowi, ale nie mam z nimi podobnych klopotow

Komentarz

• shado
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 5315
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

No ja z góry zakładałem, że w przypadku wypłaty odszkodowania trzeba się będzie kopać z koniem. W mbanku problem jest z tym, że NIE MA SIĘ Z KIM KOPAĆ, bo tam wszyscy na Ciebie leją z góry na dół ciepłym moczem - dzwonisz na party line to nie są wstanie ZUPEŁNIE NIC powiedzieć na temat tego co się dzieje z twoim wnioskiem. Zapisują tylko, że prosisz o kontakt, a potem i tak nikt nie oddzwania. Wysyłasz maila czy pisma to również pozostają bez odpowiedzi. Kolega kilka dni po mnie chciał zgłosić z AC szkodę i rozliczać ją bezgotówkowo to mu od razu powiedzieli, że nie ma takiej opcji.

W tym momencie podziękowałem mbankowi za gów..ą współpracę i zgłosiłem szkodę w Generali. Rzeczoznawca oglądał auto i uzgodnił zakres prac z moim ASO. W poniedziałek odstawiam auto do naprawy i mam nadzieję, że dalej już pójdzie bez problemów. Zgłosiłem też od razu, że będę występował o odszkodowanie w związku z utratą wartości auta.

Jak Generali zlikwiduje szkodę bez problemów to przenoszę do nich wszystkie 4 auta (nasze i naszych rodziców), które są teraz ubezpieczone w mbanku.

Komentarz

• zajas
                  Rider
                  • 2009
                  • 631

no nie od dziś wiadomo że dobrą firmę ubezpieczeniową poznaję się po tym jak płacą, a nie jakie mają stawki

przypadków takich jak te jest/będzie znacznie więcej ponieważ wojna cenowa na rynku ubezpiczeniowym trwa w najlepsze

shado, a pytałeś może o pomoc w tych kancelariach prawnych które specjalizują się w "obsłudze" szkód komunikacyjnych?

Komentarz

• shado
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 5315
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Nie pytałem, bo w międzyczasie dostałem pismo z policji, że sprawca został ukarany mandatem więc zgłosiłem szkodę do OC sprawcy, a mbank olałem.

Moje założenie było takie:
                    1. zrobię z AC swojego, żeby było szybciej (bo nie wiadomo ile policji zajmie sprawa), a potem regres na OC sprawcy
                    2. robiąc ze swojego AC z wizją regresu na OC sprawcy mój ubezpieczyciel nie będzie się czepiał tylko szybko i sprawnie naprawi mi auto wiedząc, że nie będzie go to kosztowało ani grosza.

Komentarz

• shado
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 5315
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ciekawy artykuł o walce warsztaty-ubezpieczyciele

Komentarz

• zajas
                        Rider
                        • 2009
                        • 631

Zamieszczone przez shado
                        1. zrobię z AC swojego, żeby było szybciej (bo nie wiadomo ile policji zajmie sprawa), a potem regres na OC sprawcy
                        2. robiąc ze swojego AC z wizją regresu na OC sprawcy mój ubezpieczyciel nie będzie się czepiał tylko szybko i sprawnie naprawi mi auto wiedząc, że nie będzie go to kosztowało ani grosza.
                        3. zgłosisz się z regresem do firmy sprawcy a oni pokażą Ci bo:
                        a)auto będziesz miał już pewnie zrobione więc nie będzie materiąłu do porównania z autem sprawcy (żeby wykluczyć ewentualne wymuszenie z OC) [osobiście taki przypadek przerabiałem]
                        b)mogą też nie podjąć się likwidacji z racji tego że ustawowy termin (na zgłoszenie szkody z OC sprawcy) to 2 tyg (chyba że już to zrobiłeś)

nie życzę Ci tego oczywiście ale mam trochę doświadczenia w takich przypadkach i firma sprawcy będzie szukała najmniejszego gów** żeby tylko nie dać Ci ani PLN

Komentarz

• shado
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 5315
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Tutaj twierdzą, że jest 30 dni.
                          SZKODA Z POLISY OC

Termin - Z OC sprawcy szkodę możemy zgłosić do 30 dni (szkody te można likwidować nawet do 3lat – pamiętając przy tym, że ubezpieczyciel nie odpowiada za powiększenie się szkody – np. szkoda zgłoszona jest dwa lata od daty jej powstania i uszkodzony element przerdzewiał. Ubezpieczyciel zwróci tylko koszt lakierowania a nie wymiany elementu).

Ja zgłosiłem następnego dnia po otrzymaniu pisma z Policji. Wcześniej nie miałem podstaw ani danych sprawcy.

Komentarz

• shado
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 5315
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

No wiec Generali twierdzi, że co prawda kosztorys jest jeszcze nie skończony, ale skoro chcemy się rozliczać bezgotówkowo to nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy oddali już auto do naprawy, bo rzeczoznawca już zakończył swoją pracę.
                            W porównaniu z mbankiem jakoś dziwnie szybko i gładko to idzie. Przeliczyłem też na szybko polisę u nich i wychodzi zaledwie 150PLN drożej niż w mbanku. Jak im dalej tak pójdzie i jeszcze wypłacą odszkodowanie za utratę wartości auta to przenoszę tam wszystkie auta

Komentarz

• zak14
                              Rider
                              • 2011
                              • 605
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Coś złego się z tą likwidacją porobiło. Jakieś 3 czy 4 lata temu likwidowałem szkodę mojej żony z AC w BRE Ubezpieczenia - kontakt był rewelacyjny. Szkody obsługiwało callcenter Hestii, więc oczywiści różniliśmy się w poglądach co do wysokości odszkodowania, ale w tym przypadku był to problem warsztatu, który ma umowę z podmiotem ciągającym się z Hestią po sądach. Ja zlikwidowałem szkodę bezgotówkowo i bezproblemowo w pojedyncze dni (po mniej niż tygodniu) auto było naprawione.
                              Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratoRS
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

Bo teraz jest tak, ze kupujac ubezpieczenie przez mBank kupuje sie ich ubezpieczenie, ubezpieczenie HDI albo Benefii lub Generalli juz nie pamietam. Pewnie na tym polegaja te oszczednosci potem
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• shado
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 5315
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez zak14
                                  Coś złego się z tą likwidacją porobiło. Jakieś 3 czy 4 lata temu likwidowałem szkodę mojej żony z AC w BRE Ubezpieczenia - kontakt był rewelacyjny. Szkody obsługiwało callcenter Hestii
                                  Teraz ubezpieczycielem jest BRE Ubezpieczenia, a likwidatorem szkody jest firma van ameyde Polska. To pracownik tej firmy nie rozróżnia stron...

Komentarz

• zak14
                                    Rider
                                    • 2011
                                    • 605
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez shado
                                    Teraz ubezpieczycielem jest BRE Ubezpieczenia, a likwidatorem szkody jest firma van ameyde Polska
                                    Dobrze wiedzieć.
                                    Tak na marginesie - porównywałem kilka tygodni temu oferty, bo musiałem ubezpieczyć forda i przy interesującym mnie zakresie - propozycja cenowa mBanku była umiarkowanie atrakcyjna, a OWU w żaden sposób nie były ciekawsze od konkurencji.
                                    Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• shado
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 5315
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Wczoraj zostawiłem auto do naprawy w ASO. Za 2 tygodnie ma być gotowe. Mam nadzieję, że z Generali pójdzie bez bólu. Plusem na razie jest to, że rozróżniają strony i rzeczoznawca miał pojęcie o robocie. Minusem jest to, że powiedzieli, że mogę już odstawić auto, ale nie mam od nich ani potwierdzenia, że wypłacą kasę, ani nie widziałem na oczy wyceny (zakładam, że ASO już zadba, żeby nie dopłacić do interesu). Mam nadzieję, że się nie obudzą za 2 tygodnie, że im brakuje jakiś papierów (cześć wziął rzeczoznawca, część ASO), albo że pismo z Policji to za mało. Ciekaw też jestem czy wystąpili o notatkę z policji i czy sami wypłacą czy wystąpią z regresem do sprawcy za to, że uciekł.

Komentarz

• zbiju
                                        Classic
                                        • 2012
                                        • 6

A w ASO nie wypełniłeś papierka aby oni Cię reprezentowali w sprawie między Tobą a ubezpieczycielem??
                                        ostatnio jak robiłem (fakt że nie w ASO) koleś dał mi do podpisu papierek i powiedział że wszystko załatwi i że to on będzie się wykłócał z nimi. za to jeden element mi pomalował za free (na koszt OC sprawcy )

Komentarz

• mac_aaron
                                          Elegance
                                          • 2012
                                          • 984
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Robiłem zderzak i nadkole z AC bezgotówkowo i wszystko poszło sprawnie, było jakieś pismo do mnie, że brakuje papierka, ale o telefonie do ubezpieczalji okazało się, że to sprawa ASO a ja dostałem pismo tylko jako "do informacji"

Komentarz

• shado
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 5315
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

No podpisałem papierek tylko, że:
                                            -wygląda na to, że ASO wystartowało z robotą nie mając jeszcze końcowej wyceny
                                            -w tych różnych papierkach to było napisane, że co prawda ASO mnie będzie reprezentować, ale jak braknie jakiegoś papierka to ja za to odpowiadam
                                            -jak Generali się wypnie i nie zapłaci to i tak ja muszę zapłacić za naprawę

Komentarz

• misiek^wro
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 8321

shado, szkoda że dopiero tu wleciałem.

Najlepszą metodą jest w takim wypadku atak do UFG i przez nich zgloszenie takiej szkody :twisted:

Raz mi gość zajechał błotnik + lampe ( xenon ) + zderzak ( rs ) w 7mio letniej O1, nie miał ważnego OC i przyatakowałem UFG. Po jakimś czasie zglosił się do mnie panopek, który DOSKONALE rozróżniał jaka częśc jest jaka. Ułamany zaczep lampy :twisted: + ułamana prowadnica zderzaka :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: zakwalifikowała oba elementy do wymiany - i wpisał je w ksoztorysie BEZBŁĘDNIE. Blotnik byl do lakierowania. Łącznie przyznano mi kaskę, która bodajże wypłacał Allianz, jako że on ostatnio ubezpieczał to auto. Z tego co wiem, cała później tą kwotę zruzcili na sprawcę wypadku. Mnie to w sumie waliło, więc nie dochodziłem aż tak bardzo co się z jegomościem działo.

Kasę do ręki dostałem chyba w ciągu paru dni od samych oględzin.

I teraz to nie wiem, czy to za sprawą UFG czy tego, że w 2009 ubezpieczalnie działały jeszcze jako tako normalnie, a teraz zamieniają się już w ultra złodziejskie firmy. :evil:
                                              Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                              Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                              ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• WIELKIBONGO
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 1594
                                                • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez misiek^wro
                                                Raz mi gość zajechał błotnik + lampe ( xenon ) + zderzak ( rs ) w 7mio letniej O1, nie miał ważnego OC i przyatakowałem UFG
                                                misiek^wro, i już sobie odpowiedziałeś na pytanie w swoim poscie

UFG sie tym zajął bo sprawca nie miał ważnego OC

a w przypadku gdy sprawca się oddalił ale jest znany i jest postępowanie prowadzone to nawet nie kiwną palcem
                                                NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                                                PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                                                BYŁA TEŻ CEGA
                                                A TERAZ JEST SUPERB CBBB
                                                MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• misiek^wro
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 8321

Ehh a szkoda, bo jak slysze historie o odkoszodowaniu nawet z OC to widze zlodziejstwo tez wychodzi.

Kiedys kroili na AC, teraz to juz z OC robia hocki klocki :evil:
                                                  Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                                  Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                                  ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• shado
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 5315
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

misiek^wro, UFG zajmuje się sprawą, gdy sprawca uciekł, tylko gdy został ktoś ranny. Jeśli nikt nie został ranny to jesteś na lodzie. Na szczęście był rejestrator w samochodzie i sprawca został ukarany więc mogę korzystać z jego OC.

Komentarz

Pracuję...